Sunday, December 26, 2010

poliska holland oo bilaabay ugaadhsiga somalida

12 soomaali ah ayaa xalay oo bishu ahayd 25dec lagu qabqabtay magaalada Rotherdam , Holland  kuwaas oo looga shakiyay argagiso. Waqtigan oo lagu jiro cidaha masiixiga ah iyo sanadka cusub ayaa poliska ka hortaga argagisisada ee Holland AIVD ayy sheegeen inay dhici karto dhibaato loo geysto wadanka holland. Dadka laqabtay ayaa dhaamtood haysta sharciga wadanka marka laga reebo nin degan wadanka Denmark mooyee. Dadooduna waxay  u dhaxaysa 19 ilaa 48 dadkaas lix kamid ah waxay degan yihiin wadankan holland inta kalena meelkale oo aduunka ah. Qabqabasha ayaa la filaya inay sii socoto ilaa maalinta salaasada . Sida uu sheegay khabiir xaga argagisada oo nederlandis   kooxa argigisadu waxay ka faaiidaystaan maalmaha ciidaha masiixiga iyo sanadka cusub sidii sanadahan ugu dambeeyay ka dhacay daafaha dunida taas oo somalida mudadii ugu dambeysaba ay ahaayeen qoomiyadaha ugu horeya xaga argagisada .. 

Mogelijk wordt er morgen meer duidelijk over de twaalf Somaliërs die op kerstavond in Rotterdam werden opgepakt op verdenking van terrorisme. Ze worden waarschijnlijk morgen of dinsdag voorgeleid.
Volgens de AIVD wilden ze op korte termijn een aanslag plegen in Nederland. Verder is er nog heel weinig bekendgemaakt over de zaak. Er zijn geen wapens bij de twaalf gevonden en voor zover bekend hebben ze geen bekentenis afgelegd.

Beperkt

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding zegt dat het niveau van terrorismedreiging gelijk is gebleven. De kans op een aanslag blijft beperkt.
De aangehouden mannen zijn tussen de 19 en 48 jaar. Een aantal heeft een Nederlands paspoort. Eén van de arrestanten heeft de Deense nationaliteit en de rest de Somalische. Zes van de aangehouden mannen wonen in Rotterdam, de anderen wonen niet in Nederland.

Verstoren

Volgens terrorismedeskundige Glenn Schoen is het niet toevallig dat de dreiging rond Kerst boven komt drijven: "Net zoals de Nigeriaan in het vliegtuig bij Detroit vorig jaar. Dat doen ze deels om een christelijk feest te verstoren, maar het is voor terroristische groeperingen ook een belangrijk moment om een agendapunt te zetten, aan het begin van het nieuwe jaar. Daarmee kun je de agenda domineren."
Somalië zet zichzelf de laatste jaren steeds meer op de kaart als broedplaats voor terroristen, zegt Schoen. "Anderhalf jaar geleden werden drie Haagse jongens in Kenia opgepakt, blijkbaar op weg naar Somalië. Iets recenter hebben we de Somalische verdachte gehad die van Londen naar Schiphol reisde en de aanslag op de Deense cartoonist Westergaard werd ook door een Somaliër gepleegd."

Burgeroorlog

Dat terroristen steeds vaker vanuit Somalië opereren komt vooral door gebrek aan een stabiele regering in het land. "Vanwege de akelige burgeroorlog daar is het een plek geworden waar de overheid niet echt vat op heeft. Ook terroristen uit Kenia, Saudi-Arabië en Pakistan zijn actief in Somalie. Het politieapparaat is daar niet zo sterk, dus het is een goeie plek om te komen trainen."
Wat de precieze doelwitten van de in Rotterdam opgepakte Somaliërs zijn, is ook voor Schoen een raadsel. "We zitten in een speculatieve fase, maar als er echt banden zijn met terreur dan is dat zorgelijk. Deze opgepakte mensen spreken de taal en weten hoe bijvoorbeeld de politie hier werkt."
"De grote vraag is dan ook wat de doelwitten zijn, want dan weten we of ze Nederland willen aanpakken of dat het om een internationaal doelwit gaat. Het is te hopen dat de AIVD de dingen goed in de smiezen heeft. Het klonk als een haastige operatie. Hopelijk horen we meer wanneer het OM maandag of dinsdag wel of niet met directe aantijgingen komt."

No comments:

Post a Comment