Wednesday, January 5, 2011

Wilders woest op Welten

AMSTERDAM - De opmerking van de Amsterdamse korspschef Bernard Welten dat hij het boerkaverbod niet gaat handhaven wanneer het door de Tweede Kamer komt, heeft tot boze reacties geleid bij de PVV.
Welten zei gisteren dat hij burgerlijk ongehoorzaam zal zijn als het kabinet het verbod gaat invoeren. PVVvoorman Wilders reageerde vanochtend via Twitter: 'Amsterdamse korpschef Welten moet wetten uitvoeren - dus ook het komende boerkaverbod - of zijn biezen pakken, vrijwillig of onvrijwillig!'

Hero Brinkman van de PVV reageerde ook fel: 'De politie behoort ondergeschikt te zijn aan het bevoegd gezag. De regering en de kamers maken de wetten. De politie heeft dat uit te voeren. We zouden in een bananenrepubliek leven als dat andersom zou zijn', verklaarde hij.

'Maar gelukkig heeft deze meneer (Bernard Welten) zijn tijd bij de politie gehad. Die gaat dit jaar nog vertrekken, nog voordat de oprichting van de Nationale Politie klaar is', aldus Brinkman.

VVD

VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert vindt dat een korpschef niet zelf kan uitkiezen welke wetten hij uitvoert. Daarom moet hij zijn woorden terugnemen. Ze stoort zich aan zijn suggestie dat het bij een boerkaverbod ontbreekt aan gezond verstand.

CDA

Haar CDA-collega Mirjam Sterk vindt ook dat de politie gewoon de wet moet uitvoeren. Ze gaat ervan uit dat minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) Welten op zijn mening zal aanspreken.

PvdA

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch zegt dat de politie in principe de wet moet uitvoeren, maar vindt dat er nu wel een fictieve discussie gevoerd wordt, omdat het boerkaverbod er nog helemaal niet is. Zijn partij is overigens tegen zo'n verbod. Hij wijst erop dat een agent per geval kan beoordelen of hij zal optreden, maar PVV'er Brinkman vindt dat de uitspraken van Welten veel verder gaan, omdat het niet gaat om de beoordeling van een individuele agent maar om een soort van richtlijn.

GroenLinks

Ineke van Gent van GroenLinks twitterde dat de politie bij het uitvoeren van de wet prioriteiten moet stellen. Bijvoorbeeld de aanpak van kinderporno zou dan voor moeten gaan. Volgens Hennis-Plasschaert snijdt dat argument geen hout, omdat handhaving van een boerkaverbod geen extra capaciteit vraagt.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie verwijst naar de hoofdofficier van justitie en de burgemeester van Amsterdam wat de uitspraken van Welten betreft. De Kamer praat volgende week met de minister over de politie en zal dan op de kwestie terugkomen. (EBO/ANP

No comments:

Post a Comment