Wednesday, January 12, 2011

Leers wil asielzoekers eerder uitzetten

 
DEN HAAG - Minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) wil de mogelijkheid hebben asielzoekers sneller uit te zetten. Vreemdelingen van wie de asielaanvraag twee keer is afgewezen, mogen hun beroep daartegen niet in Nederland afwachten, als er geen sprake is van nieuwe feiten of omstandigheden, zo is het voorstel van de CDA-minister.

Leers schrijft daarover woensdag een brief aan de Tweede Kamer, zo bevestigt een woordvoerder.

Afgewezen asielzoekers proberen hun al geplande vertrek soms vlak van tevoren - soms terwijl ze al op de vliegtuigtrap staan - te voorkomen door een herhaald verzoek in te dienen en een voorlopige voorziening aan te vragen. Dat verzoek kan behandeld worden, maar de uitslag ervan moet elders worden afgewacht, vindt Leers.

Beroep niet langer in Nederland
Zijn voorstel geldt voor mensen van wie de tweede of opvolgende asielaanvraag door de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) is afgewezen, omdat er geen nieuwe feiten of omstandigheden zijn. Ook wanneer bijvoorbeeld duidelijk is dat de asielzoeker probeert de procedures te gebruiken om vertrek uit Nederland te frustreren, mag de beroepsprocedure in de praktijk niet langer in Nederland worden afgewacht.

Leers wil daarme het indienen van zinloze vervolgaanvragen en misbruik en oneigenlijk gebruik van de procedures verder tegengaan. ,,Uiteraard blijft het altijd mogelijk om beroep bij de rechter aan te tekenen tegen een beslissing van de IND. Het instellen van beroep zal echter niet meer in alle gevallen leiden tot uitstel van vertrek'', aldus het ministerie.

In de procedure voor de eerste asielaanvraag verandert niets. Dan mogen vreemdelingen hun verzoek om een voorlopige voorziening in Nederland blijven afwachten. Leers sluit niet uit dat er in de toekomst vergelijkbare maatregelen in andere procedures komen. (ANP).
   waxaan idiin soo gudbin donaa maqaalkan oo turjuman saacadaha inagu soo eedan

No comments:

Post a Comment