Monday, May 2, 2011

het verhaal van Osama bin Laden




Osama bin Laden, geboren op 10 maart 1957 in Riyad (Saoedi-Arabië) was het 17e kind van de 54 kinderen die Mohammed bin Laden bij tien vrouwen kreeg. Na het overlijden van Mohammed erfde Osama naar schatting zo’n 25 tot 30 miljoen dollar, waarmee de basis werd gelegd voor het terreurnetwerk Al Qaida in 1990.In de jaren tachtig vocht hij aan de zijde van Afghanistan tegen de Sovjettroepen die het land waren binnengetrokken. Hij bouwde een reputatie op als een moedige en vindingrijke bevelhebber.
 Op zeker moment had bin Laden dezelfde belangen als de Verenigde Staten: ze streden tegen de bezetting van Afghanistan door de Sovjet-Unie. Een keerpunt in het leven van bin Laden kwam in 1990, toen Amerikaanse militairen aankwamen in Saudi-Arabië om de Iraakse troepen uit Koeweit te verdrijven. 
Bin Laden probeerde de Saudische regering ervan te overtuigen dat niet-islamitische legers niet in het land van de profeet Mohammed zouden mogen zijn. De Saudische regering hield echter voet bij stuk en schaarde zich, in een poging de enorme olievoorraad van het land te beschermen, achter de Verenigde Staten.

No comments:

Post a Comment