
warbixintan oo dhamaystiran ka akhri hoosta
Somalische migranten hebben in Nederland meer moeite met integreren dan asielzoekers uit andere landen. Dat blijkt uit een onderzoek (pdf) dat is gedaan in opdracht van het ministerie voor Wonen, Wijken en Integratie.
Door relatief veel criminaliteit en schooluitval zijn Somaliërs een risicogroep. Met zo'n 22.000 mensen in Nederland is die relatief klein, maar groeit gestaag. Bijna veertig procent van de asielzoekers die vorig jaar naar Nederland kwamen, was afkomstig uit het Afrikaanse land.
Vatbaar
Een derde van de Somaliërs heeft een bijstandsuitkering. Bovendien doen Somalische kinderen en jongeren het van alle migrantengroepen het slechtst op school, was eerder al te lezen in het jaarrapport (pdf) van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Naar aanleiding daarvan deed het ministerie onderzoek.
Volgens de veiligheidsdienst AIVD zijn veel jonge Somaliërs vatbaar voor radicalisering.
Opeenstapeling
"Je ziet dat de groep Somaliërs te maken heeft met een opeenstapeling aan problemen", zegt Jeanine Klaver, mede-auteur van het onderzoek voor het ministerie. "Somaliërs komen uit een land dat al twintig jaar in burgeroorlog is en dat maakt de aanpassing aan de Nederlandse samenleving heel groot."
Er is een verschil tussen jongere en oudere Somaliërs, vindt Klaver. De oudere groep, die hier sinds de jaren 80 woont, heeft vaak moeite een baan te vinden. Veel vrouwen staan alleen voor de opvoeding van hun kinderen, waardoor de jongeren vaak op het verkeerde pad raken, zegt Klaver.
Volgens het onderzoek zijn jongere Somaliërs een kwetsbare groep, omdat ze vaak in hun eentje naar Nederland gekomen zijn. "Er is een gebrek aan sociale verbanden, ze hebben oorlogstrauma's en zijn vaak slecht opgeleid", legt Klaver uit.
Aandacht
"Die nieuwe groep weet de weg hier vaak moeilijk te vinden. Misschien nog wel moeilijker dan de groep die hier eerder al is gekomen."
Vanwege de hoge werkloosheid en de criminaliteitscijfers is het een risicogroep waar aandacht voor moet zijn, vindt Klaver
No comments:
Post a Comment